január 17.

Majomkodjunk egy kicsit!

Pár napja (jan. 12.) jelent meg a MailChimp 2016-os évértékelője. Stílusosan, a felhasználók elektronikus postafiókjába érkező, hosszan görgethető, összefüggő pdf dokumentum szakít a megszokott corporate-report jelleggel. Információkban és grafikában egyaránt borítja a papírformát.

Majmok és banán jön szembe mindenhol, pálcikás jégkrém, illetve az anyagban feltűnik egy P-Rex is. Megtudjuk, hogy az 560 alkalmazott az elmúlt évben több mint 1650 kg kávét fogyasztott el munka közben, és 8392 km-et bringázott. 2016-ban született 23 "mailchimp-gyermek", illetve álláskeresők 5000 jelentkezést töltöttek fel a mailküldő vállalat jobs oldalára, ebből 180 új munkatársat alkalmaztak...
 
A fun-facts-özön folytatódik: megtudjuk azt is, hogy mailchimp-kliensek több mint 40 ezer olyan kampányt küldtek ki, amelynek a Brexit volt a tárgyvonalában vagy hogy...  De inkább nézze meg mindenki magának a jelentést!
         

Mi meg görgessünk a riport aljára és vessünk egy pillantást a piac általt generált, kommunikációs számokra:
     246,1 milliárd kliensek által kiküldött email,
       66,5 milliárd megnyitott email,
          4,9 milliárd kattintás.
 
A zérókat és ezres-tagolókat ki sem írjuk, a számoktól anelkül is meghatódunk.
Számoljunk viszont egy keveset: 27%-os megnyitási arány, 2%-os kattintási arány az összes kiküldött emailhez képest. Avatatlan szemnek elsőre ez kevésnek tűnhet - felmerül a kérdés, hogy hatékony-e az email-marketing?
Emeljük hát rögtön ki, hogy a google fizetett felületein benchmark adatok szerint az átkattintási arány 0,5%-2% között mozog.
Ez utóbbiért viszont fizetnünk kell a google-nek.
 
Egyszerűsítünk, de a fenti számok egyértelműen a direct-mailing mellett szólnak. B2B kommunikációra mi is kifejezetten ajánljuk, főleg azokban az esetekben, amikor megfelelő minőségű kontentet tudunk előállítani és továbbítani.
 
MailChimp: mi szeretjük. Használjuk. Izgatottan várjuk az újabb éves jelentést.

 

december 12.

Do we have to hashtag everything?

Az Audi Q2-es modellje bevezetéséhez rukkolt elő zseniális kampánnyal. A hashtaget nem ők találták fel, de a #untaggable üzenet megfogalmazása az ő érdemük.

Ki is “maxolták” a kampányt szinte minden lehetséges csatornán: tv, online, print, event, social. Látványban és üzenetben, illetve ennek kreatív adaptálásában sikerült emlékezeteset alkotni. #foodporn? A belőtt célközönség érteni fogja.

                       

Véletlen egybeesés vagy egy túl bátor inspiráció... Elsőre ez jut eszünkbe Gianni és az untaggable találkozása kapcsán. Menetközben derül csak ki, hogy egy újabb kampány-adaptációval van dolgunk.

Mit is mondhatnánk? A Q2-es és a kampánya egyaránt levesz a lábunkról.

  #legend

https://www.youtube.com/watch?v=l5EEJOpH5bU           
http://audi-untaggable.tumblr.com/

 

július 16.

Igazmondó kommunikáció - Végre egy őszinte hirdetés
(forrás: kreatív.hu)

"Te szomjas vagy. Nekünk meg el kell adnunk.

Fiataloknak szóló kampányt indított a Coca-Cola által tulajdonolt Oasis nevű üdítőitalmárka. A kampány középpontjában olyan üzenetek vannak, amelyek nem nézik hülyének a fiatalokat és őszintén elmondják, hogy mi a céljuk. A kampányelemek között például szerepel ez a plakát:"

                       

Várjuk a pillanatot, amikor odaérik a kommunikációs piac, hogy a reklámok a fogyasztói igények és vállalati kínálatok találkozását fogják segíteni. Tisztán, mindenféle maszlag nélkül. Ezen a piacon az "ajándék", "promóció", "árzuhanás" és ehhez nagyon hasonló "marketing kifejezések" nyugdíjba mehetnek. Már amúgy is elég öregesen mozognak...

http://www.kreativ.hu/reklam/cikk/vegre_egy_oszinte_hirdetes

 

május 03.

Sokkolj!

Indítsunk közhellyel: olyannyira felerősödött a "médiazaj", hogy kommunikációs szakemberek már a média telítettségéről beszélnek. Ez az a jelenség, amit úgy élünk meg, hogy a postaládából kilógó szórólapot a reklámozó konkurense veszi ki, hogy a sajátját tudja betenni helyette. ...vagy telítettségről beszélünk, amikor egyes weboldalakat ki kell hámoznunk az online reklámok közül: 4-5 x-re kattintás után már hozzáférhetünk a célzott tartalomhoz. Mellőzzük most a rossz példákat.

Ebben a média túlterheltségben értékelődnek fel az olyan típusú üzenetek, amelyek sokkolják a közönséget. Ezt alkalmazza a nyomtatott sajtó, a hírportálok és a reklámszakma is.

Nem mai történet, de nagy kedvenc

Stefan Sagmeister, New York-i reklámstudiójának nyitására egy saját akt-os bejelentéssel állt elő. 19 évvel később, amikor Jessica Walsh csatlakozott a studióhoz, gondolom, adta magát az ötlet, hogy ezt közös akt-al kommunikálják. A postán kiküldött "képeslap" megfogalmazott üzenete: "mi bármit megteszünk a design-ért!"  És tényleg!

Alább a képeslap, amire biztos felkapták a fejüket kliensek, potenciális kliensek és a kommunikációs szakma egyaránt. (Eredetiben nincs takarás.)

        

A történet nem áll itt meg. Érdemes szétnézni a honlapjukon és egyúttal az irodájukban :-) www.sagmeisterwalsh.com

A Walsh-al és Sagmesiterrel készült interjú elolvasható az alábbi linken:

http://www.printmag.com/interviews/an-interview-with-the-partners-of-sagmeister-walsh-whats-next-stefans-cold-feet-and-that-photo/

 

jún. 19

Facebook?

Van, aki azt mondja, hogy a fogyasztókkal együtt szöknek a cégek a facebookról, de még mindig ez a legnépszerűbb közösségi platform a nemzetközi corporate marketingesek körében, annak ellenére, hogy a megkérdezettek csupán 43%-a vallotta azt, hogy a facebookon folytatott marketing ráfordításaik hatékonyak - áll a Social Media Examiner 2014-es iparági jelentésében.

A jelentésben megkérdezett marketingesek majdnem mindegyike használja a facebookot a vállalat-vásárló közti kommunikációban, illetve 89%-uk használja a platformot vállalat-vállalat közti kommunikációban.  A facebook-marketingre fordított idő alapján a megkérdezett marketingesek 34%-a heti 1-5 órát, 27%-a heti 6-10 órát, míg a fennmaradó rész ennél is több időt szán erre a tevékenységre.

        
        

Habár a marketingesek nem tudják pontosan mérni a facebook-kommunikáció direkt hozadékát (ROI), abban nagyrészük megegyezik, hogy a jövőben növelik vagy legalább fenntartják az előbb jelzett ráfordításokat, mivel ezáltal márkaismertséget növelnek, virtuális forgalmat generálnak cégüknek, erősítik a vásárlókban a márkájuk iránti hűséget és nem utolsósorban célpiaci információkat, insightokat tudnak begyűjteni. Általában a kisebb cégek marketingesei mondták azt, hogy ez a közösségi platform segített a reklám-büdzséik csökkentésében is.

A nemzetközi helyzet mellé érdekes információ lenne felállítani a székelyföldi vállalkozások "facebookozási szokásainak" képét.

A teljes jelentés letölthető a www.socialmediaexaminer.com honlapjáról, míg további statisztikák a http://www.statista.com/chart/2289/how-marketers-use-social-media/ honlapon.

 

jún. 12

Görgess a tartalomért!

Érdekes weboldal-fejlődési vonalat húzott az awwwards.com, aki webfejlesztők online találkozási felületének nevezi magát.

Tíz éve, félkész - barebones - weboldalakkal kezdődött: linkekkel összekapcsolt csupasz szövegekkel találkozhattunk, majd időben lépve "szédültünk" a flash oldalakon. Hangsúly a látványon, animációkon, hangeffekteken volt - nagyon kevés tartalom, s az is alárendelve az animált élménynek.

Napjainkban viszont egyre nagyobb teret hodít a kontent - a hasznos tartalom - generálása illetve megosztása, és az "egyképernyős" weboldalak már nem tudják ezt hatékonyan online felületre vinni. A megoldás adta magát: a közösségi médiás oldalakon, blogging platformokon már használt vertikális tömb, ahol kattintás nélkül egy lapra kerül a kontent.

A görgetős weboldalak terjedését tovább erősítették az oktostelefonok, táblagépek egyre nagyobb gyakorisága. Ugyanakkor a vertikálisan dinamikus tartalombemutatás kiküszöböli a különböző képernyőszélességekből adódó kavarodást is.

Egyre több brand ismeri fel, hogy a kontent a király, és elengedhetetlen, hogy ez túlnyúljon egy statikus oldalon, a legokosabb, ha te is görgetsz érte!

Jobbra az aquatilis expedition brilliáns weboldala, másik, de már itthoni példa a www.btz.ro is.

Az awwwards teljes cikkét olvasd az alábbi linken: http://www.awwwards.com/the-rise-of-the-scrolling-site.html